Wat is kokosolie?

Kokosolie is olie gewonnen uit de kokos plant, door middel van het persen van de het witte kokos vruchtvlees. Kokosolie is op kamertemperatuur een harde stof, en wordt vanaf circa 25 graden vloeibaar. Kokosolie heeft erg veel verzadigde vetten, maar de vertering hiervan verloopt iets anders dan de verzadigde vetten in andere producten. De vetzuren in kokosolie maken het met name een interessante voedingsstof.

Waarom kokosolie?

Een van de bekendste stoffen in kokosolie is laurinezuur. De vertering van laurinezuur in je lichaam verloopt anders dan andere vetten, dit is een aanwijzing dat de verzadigde vetten in kokosolie beter zijn dan andere verzadigde vetten. Kokosolie kan een bijdrage leveren als je wilt afvallen, doordat het de honger remt. Voor meer gezondheidsvoordelen van kokosolie, zie onderaan deze pagina.

Producten: Kokosolie kopen

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Waarvoor kan ik kokosolie gebruiken?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar kokosolie, met uiteenlopende resultaten. Wij geven hieronder een overzicht van enkele interessante uitkomsten van onderzoek naar het gebruik van kokosolie.

Kokosolie kan de vet verbranding stimuleren

Volgens diverse diëten (bijv. ketogeen dieet) kun je vet verbranden door juist vetrijk voedsel te eten. Voor dit soort diëten is kokosolie een interessante voedingsstof, omdat het veel verzadigd vet bevat.

Kokosolie en het ketogeen dieet

Bij het ketogeen dieet eet je weinig koolhydraten en juist veel vetten. Dit is een manier om af te vallen. Kokosolie is hierbij een heel interessante voedingsstof, omdat het veel verzadigde vetzuren bevat.

Kokosolie reduceert de honger

Omdat kokosolie veel middellange keten vetzuren bevat, worden deze net zo snel als suiker omgezet in energie. Dit kan een verzadigd gevoel geven, waardoor er daarna minder trek in eten ontstaat.

Kokosolie kan schadelijke micro-organisme doden

Kokosolie bevat laurinezuur. Bij het verteren hiervan ontstaat monolaurine. Beide stoffen kunnen diverse bacteriën, virussen en schimmels doden. Een bekende schimmel die laurinezuur en monolaurine kunnen bestrijden is Candida Albicans.

Kokosolie voor huid en haar

Kokosolie kan je haar beschermen, dankzij het laurinezuur. Je moet het hiervoor rechtstreeks in je haar aanbrengen. Ook heeft kokosolie een positieve invloed op je huid, het kan de vochtigheidsgraad op peil houden. Heb je last van een droge huid? Probeer dan eens kokosolie.

Kokosolie en eczeem

Er is een studie bekend waarin blijkt dat mensen die last hebben van eczeem baat kunnen hebben bij het gebruik van kokosolie. Door gebruik van kokosolie droogt de huid minder snel uit, waardoor eczeem minder snel wordt uitgelokt.

Kokosolie en cholesterol

Er zijn uiteenlopende resultaten naar onderzoeken van cholesterol en kokosolie. Er zijn studies die aantonen dat kokosolie het ‘goede cholesterol’ (HDL) verhoogt, en het ‘slechte cholesterol’ (LDL) onveranderd blijft.