SAMENVATTING: VISOLIE

  • Visolie bevat omega 3-vetzuren EPA en DHA
  • Visolie wordt gewonnen uit (vette) vis
  • Gefermenteerde levertraan is één van de populairste visoliën
  • Visolie wordt vooral in capsule vorm gebruikt.Wat is visolie?

Visolie is olie wat wordt gewonnen uit vis. Het wordt ook gebruikt als voedingssuplement, welke diverse werkzame bestanddelen bevat. De belangrijkste werkzame bestanddelen zijn de essentiële vetzuren EPA en DHA, dit worden ook welk omega 3-vetzuren genoemd.

Wat is EPA en DHA uit visolie?

EPA en DHA zijn beide de essentiële vetzuren, beide zijn omega 3-vetzuren. EPA staat voor Eicosapentaeenzuur en DHA staat voor Docosahexaeenzuur. 

Visolie omega 3-vetzuur: EPA

Eicosapentaeenzuur zit onder andere in visolie, maar ook in andere (voornamelijk vette) visproducten. Het komt veel voor in bijvoorbeeld zalm, sardines, haring en makreel. 

Visolie omega 3-vetzuur: DHA

Docosahexaeenzuur zit ook in visolie en in andere vette vissoorten, zoals vette zeevis, zalm en haring. DHA kan ook bereid worden uit microalgen. 

Hoe gebruik je visolie?

De meeste gebruikte manier om visolie te gebruiken is om deze als supplement te nemen in de vorm van een capsule. Het grote voordeel van een capsule is dat je nauwkeurig kunt zien hoeveel visolie je inneemt. Visolie capsules zijn in feite kleine bolletjes met olie, en deze zijn daarom ook gemakkelijk door te slikken met een slokje water.

Hoe wordt visolie gemaakt?

Visolie wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt uit vis. De olie wordt geraffineerd. Om een liter visolie te maken, is er twintig tot honderd kilogram wilde vis nodig. De exacte hoeveelheid hangt af van de soort vis, omdat elke vis een andere vethoeveelheid heeft. 

Welke visolie bestellen?

Er zijn veel soorten visolie te bestellen. Een populaire visolie soort is de Levertraan. In dit geval zit er in de gefermenteerde levertraan de meeste voedingsstoffen, vele malen meer dan de (goedkopere) industriële levertraan. Bekijk op onze categorie pagina alle beschikbare visolie capsules.