Wat zijn visolie capsules?

De naam zegt het eigenlijk al, visolie is olie afkomstig uit de vis. Visolie capsules zijn geschikt voor menselijke consumptie, en bevat gezonde voedingsstoffen. Bekende gezonde voedingsstoffen uit visolie zijn omega 3-vetzuren. Er bestaan verschillende soorten visolie capsules, een bekende visolie is levertraan, welke afkomstig is van de lever van de kabeljauw familie.

Wat zit er in visolie capsules?

De belangrijkste ingrediënten van visolie zijn omega 3-vetzuren EPA en DHA. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zitten in visolie capsules. Het voedingscentrum adviseert om voldoende van deze vetzuren die in visolie zitten binnen te krijgen.

Producten: Visolie Capsules Kopen

12 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

12 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Visolie capsules als vervanger voor vis

Volgens recente voedingsadviezen is het gezond om één of twee keer per week vis te eten, om zo onder andere voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Als dat door omstandigheden niet gehaald wordt, is het verstandig om deze vetzuren in te nemen via bijvoorbeeld visolie capsules. 

Welke soorten visolie capsules zijn er?

Er zijn heel veel soorten visolie capsules op de markt. De hoeveelheid milligram visolie per capsule zegt eigenlijk niet zo veel. Waar het echt om gaat is hoeveel vetzuren erin zetten. Bijvoorbeeld de hoeveelheid EPA (eicosapentaeenzuur) of DHA (docosahexaeenzuur) in de visolie zit. Een andere belangrijke vetzuur in visolie capsules is ALA (alfa-linoleenzuur).

Eén van de bekendste soorten visolie capsules is levertraan. In visolie levertraan capsules zitten naast de stoffen die altijd in visolie zitten ook nog jodium, fosfor, vitamine A en vitamine D. Het is dan wel erg belangrijk dat het gaat om gefermenteerde levertraan, anders bestaat de kans dat de gezonde stoffen verloren zijn gegaan tijdens het productieproces.

Visolie capsules bij zwangerschap

Volgens het voedingscentrum is belangrijk dat men voldoende omega-3 vetzuren binnen krijgt, vooral tijdens de zwangerschap. Er zijn daarom veel mensen die tijdens de zwangerschap visolie capsules gebruiken. Zo weet men in ieder geval zeker dat er voldoende EPA en DHA visvetzuren binnen krijgt welke in de capsules met visolie zit.

Alternatieven voor capsules met visolie

Het beste is natuurlijk om de nodige vetzuren te halen uit natuurlijke producten en via je normale voeding binnen te krijgen, in plaats van visolie capsules. In de volgende opsomming staan enkele voedingsrijke tips.

Visolie in visproducten

In de volgende visproducten zitten dezelfde visvetzuren als in visolie capsules:

  • Schelpdieren
  • Schaaldieren
  • Vis, en dan vooral vette vis zoals markeel, zalm en forel.

Visolie in vlees en dier

Het klinkt gek, maar deze vetzuren uit visolie capsules kunnen ook in vlees zitten:

  • Afhankelijk van het voer dat het vee krijgt, kan bijvoorbeeld in rundervlees soortgelijke vetzuren bevatten
  • In eieren kan, wederom afhankelijk van het voer, ook soortgelijke vetzuren bevatten.
Lukt het niet om dagelijks/wekelijks voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen? Dan kun je eventueel ter aanvulling visolie capsules gebruiken. 

Waar kom visolie vandaan?

Het antwoord op de vraag waar de visolie uit de capsules vandaan komt lijkt voor de hand liggend, maar vissen kunnen zelf helemaal geen EPA en DHA vetzuren aanmaken. Vissen halen deze namelijk rechtstreeks uit hun voeding, namelijk uit algen. Daarom wordt er ook steeds meer rechtstreeks uit algen gehaald, hoewel we het nog wel steeds visolie capsules noemen, en geen algenolie!