Levertraan smaakt misschien niet zo lekker, maar is de smaak doorstaan de moeite waard? Al vele jaren wordt levertraan gebruikt als voedingssupplement, onder andere voor een betere weerstand en betere gezondheid. Misschien heb je je oma al eens horen vertellen hoe gezond levertraan is. Maar is dat eigenlijk wel waar?

Gezonde voeding in levertraan

Wat zit er eigenlijk in levertraan? Omdat levertraan een dierlijke olie is, zitten er veel gezonde voedingsstoffen in die levertraan gezond maken. Gezonde stoffen die in levertraan zitten zijn jodium, fosfor, vitamine A en vitamine D. Ook heeft levertraan de gezonde stof omega-3 vetzuren. Wist je dat deze stoffen ook vaak worden toegevoegd aan boter/margarine? 

Jodium in levertraan

In levertraan zit jodium. Waarvoor zou je extra jodium willen? Jodium die in levertraan zit draagt bij aan de productie van schildklierhormonen, welke op hun beurt nodig zijn voor de groei en ontwikkeling. Eet je niet zo veel vis, ei en zuivel? Dan kan het slikken van levertraan voor extra jodium voordelig zijn. 

Fosfor in levertraan

In levertraan zit ook fosfor. In combinatie met calcium zorgt fosfor voor stevigheid aan botten en tanden. Eet en/of drink je niet zoveel melk producten, vlees of volkorenproducten? Dan kan het verstandig zijn om extra levertraan te nemen, om voldoende fosfor te krijgen. 

Vitamine A in levertraan

Levertraan bevat vitamine A. Vitamine A is essentieel voor een normale groei, voor je huid, nagels, ogen en je afweersysteem. Wanneer je niet zoveel dierlijke producten eet, kun je vitamine A aanvullen door levertraan te gebruiken.

Vitamine D in levertraan

Levertraan levert ook vitamine D. Vitamine D is nodig zodat je lichaam calcium op kan nemen. Vitamine D wordt gevormd door zonlicht, maar dat is (zeker in Nederland) lang niet altijd voldoende aanwezig. Het is daarom voor veel mensen nuttig om levertraan te gebruiken om de vitamine D op pijl te houden. 

Heb ik levertraan nodig voor mijn gezondheid?

Dit is een veelgehoorde vraag waar geen duidelijk antwoord op is. Ook zal het antwoord verschillen per persoon. Dat levertraan gezond is, en gezonde voedingsstoffen bevat, dat is duidelijk. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon krijgt men deze voedingsstoffen meestal ook al voldoende binnen. Wanneer is het dan toch verstandig om levertraan te nemen voor je gezondheid? Bijvoorbeeld wanneer je door omstandigheden eventjes wat minder gezond of wat minder gevarieerde voeding binnen krijgt. Levertraan wordt ook veel gebruikt bij bepaalde aandoeningen. 

Levertraan bij gewrichtspijn

Levertraan bevat onder andere vitamine D en omega 3-vetzuren. Vitamine D en omega 3-vetzuren dragen bij aan het voorkomen of verminderen van gewrichtspijn. Aan de ene kant vertraagt vitamine D en omega-3 vetzuren de afbraak van kraakbeen. Aan de andere kant vermindert het de factoren die de pijnen onstekingen veroorzaken. 

Levertraan bij botontkalking

Deze vitamine D en omega 3-vetzuren helpen ook bij botontkalking. Kort gezegd kan door deze stoffen het calcium beter worden verwerkt, en daardoor krijg je stevigere botten. Levertraan wordt dus vaak gebruikt voor goede botten.

Levertraan voor de weerstand

Omdat er bijna geen ander supplement te vinden is wat zoveel omega 3-vetzuren bevat als levertraan, is levertraan een populair middels om de weerstand te verbeteren. Levertraan kan permanent worden gebruikt, maar kan ook periodiek worden gebruikt in periodes van verlaagde weerstand. Door de verscheidenheid aan voedingsstoffen, wordt levertraan veel gebruikt bij een (tijdelijk) verzwakt immuunsysteem.

Bekijk hier alle levertraan supplementen.

Levertraan samenvatting

Kort samengevat hebben we de volgende stoffen in levertraan besproken:

  • Levertraan bevat jodium en fosfor
  • Levertraan bevat vitamine A en D
  • Gefermenteerde levertraan bevat al deze voedingsstoffen en nog meer, terwijl synthetische levertraan hier veel minder van bevat of grotendeels al is verdwenen.

Bekijk alle levertraan producten op de pagina: Levertraan.