SAMENVATTING: IS LEVERTRAAN GEZOND?levertraan

Levertraan smaakt misschien niet zo lekker, maar is de smaak doorstaan de moeite waard? Al vele jaren wordt levertraan gebruikt als voedingssupplement, men zegt voor een betere weerstand en betere gezondheid. Misschien heb je je oma al eens horen vertellen hoe gezond levertraan is. Maar is dat eigenlijk wel waar?

Gezonde voeding in levertraan

Wat zit er eigenlijk in levertraan? Omdat levertraan een dierlijke olie is, zitten er veel voedingsstoffen in levertraan. Gezonde stoffen die in levertraan zitten zijn jodium, fosfor, vitamine A en vitamine D. Ook heeft levertraan de gezonde stof omega-3 vetzuren. Wist je dat deze stoffen ook vaak worden toegevoegd aan boter en margarine? 

Jodium in levertraan

In levertraan zit jodium. Jodium zit onder andere in zuivel, ei en vis. Eet je niet zo veel vis, ei en zuivel? Dan kun je het binnen krijgen door middel van het het slikken van levertraan voor extra jodium. 

Fosfor in levertraan

In levertraan zit ook fosfor. Fosfor is een stof dat ook wordt gebruikt door je lichaam. Eet en/of drink je niet zoveel melk producten, vlees of volkorenproducten? Dan kan je deze stoffen nemen door middel van extra levertraan te nemen. 

Vitamine A in levertraan

Levertraan bevat vitamine A. Vitamine A is een stof dat wordt gebruikt in je lichaam. Wanneer je niet zoveel dierlijke producten eet, kun je vitamine A aanvullen door levertraan te gebruiken.

Vitamine D in levertraan

Levertraan levert ook vitamine D. Vitamine D bevordert de opname van de stof Calcium. Vitamine D wordt gevormd door zonlicht, maar dat is (zeker in Nederland) lang niet altijd voldoende aanwezig. Ben je bang dat je te weinig vitamine D krijgt? Dan kun je eventueel met capsules extra vitamine D binnen krijgen. 

Heb ik levertraan nodig voor mijn gezondheid?

Dit is een veelgehoorde vraag waar geen duidelijk antwoord op is. Ook zal het antwoord verschillen per persoon. Dat levertraan veel voedingsstoffen bevat, dat is duidelijk. Bij een gezond en gevarieerd eetpatroon krijgt men deze voedingsstoffen meestal ook al voldoende binnen. Is het dan noodzakelijk om levertraan te nemen? Absoluut niet. Mocht je bang zijn dat je door omstandigheden te weinig voedingsstoffen binnen krijgt? Dan kun je overwegen om dit aan te vullen met bijvoorbeeld capsules.

Levertraan capsules online bestellen

Je ziet online erg veel aanbieders van levertraan. De één nog goedkoper dan de ander. Aangezien levertraan een product is dat je inneemt en wordt opgenomen door je lichaam, is het verstandig om uit te zoeken wat je nu daadwerkelijk koopt. Is goedkope levertraan net zo goed als de duurdere? Meestal niet! Duurdere levertranen zijn vaak gefermenteerd, wat als gevolgt heeft dat deze veel meer voedingsstoffen bevat.

Levertraan capsules: de verschillen

Er is een groot verschil tussen de goedkope "verhitte" levertraan capsules en de duurdere "gefermenteerde" levertraan capsules. Bij de verhitting van levertraan gaan veel gezonde stoffen verloren, bij fermentatie blijven deze stoffen intact. In gefermenteerde levertraan capsules zitten dus veel meer gezonde voedingsstoffen. 

Levertraan capsules en voedingsstoffen

Welke voedingsstoffen zitten er nu in levertraan? De volgende voedinsstoffen zitten in ieder geval in gefermenteerde levertraan: Jodium, Fosfor, Vitamine A en Vitamine D. 

Wat is levertraan?

Levertraan is een olie gewonnen uit vis. Meer informatie over levertraan kun je hier vinden: Wat is levertraan en de geschiedenis va levertraan.

Bekijk hier alle levertraan supplementen.

Levertraan samenvatting

Kort samengevat hebben we de volgende stoffen in levertraan besproken:

  • Levertraan bevat jodium en fosfor
  • Het bevat ook vitamine A en D
  • Gefermenteerde levertraan bevat al deze voedingsstoffen en nog meer, terwijl synthetische levertraan hier veel minder van bevat of grotendeels al is verdwenen.

Bekijk alle levertraan producten op de pagina: Levertraan capsules.