GEFERMENTEERDE LEVERTRAAN: SAMENVATTING

  • Bij reguliere levertraan zijn de meeste voedingsstoffen door verhitting tijdens de productie verloren gegaan.
  • Bij gefermenteerde levertraan zitten alle gezonde voedingsstoffen er nog in.
  • Gefermenteerde levertraan bevat onder andere Jodium, Fosfor, Vitamine A, Vitamine D en omega-3 vetzuren.
  • Wij adviseren om gefermenteerde levertraan te gebruiken.levertraan

Levertraan is een dierlijke, vette olie uit de lever van vissen. Vaak worden hier kabeljauwachtige vissoorten voor gebruikt. Om de olie uit de levers te onttrekken kunnen er verschillende (industriële) productie methoden worden toegepast.

Waarom gefermenteerde levertraan en geen ‘gewone’ levertraan?

Fermentatie is een koud en natuurlijk proces, waarbij melkzuurbacteriën zich voeden met de koolhydraten (suikers) in vissenlevers en de levers enzymatisch worden opgelost, waardoor er olie (levertraan) overblijft. Niet-gefermenteerde levertraan komt vaak tot stand door de olie onder grote verhitting en druk uit de levers te persen. Dit is een onnatuurlijk en schadelijk proces, omdat het merendeel van de kostbare vet oplosbare vitaminen verloren kunnen gaan. Een van de voornaamste redenen waarom mensen levertraan slikken is de van nature aanwezige omega-3 in visproducten. Hier zijn vele gezondheidsvoordelen aan verbonden. Omega-3 is echter een uiterst kwetsbaar enkelvoudig onverzadigd vetzuur, dat door verhitting snel beschadigd wordt. In de gefermenteerde levertraan van Green Pasture blijft de omega-3 volledig onbeschadigd en intact. Daarnaast bevatten Blue Ice FCLO (fermented cod liver oil) en Blue Ice FSLO (fermented skate liver oil) de vetoplosbare vitamines A, D, E en K, die volgens het onderzoek van Weston Price positief bijdragenaan de gezondheid.

Hoe wordt gefermenteerde levertraan gemaakt?

Het fermenteren van visingewanden heeft een lange geschiedenis, die teruggaat naar de Grieken en de Romeinen. Dit natuurlijke voedingssupplement, wat tegenwoordig gefermenteerde levertraan heet, werd destijds garum genoemd. De FCLO van Green Pasture is daarmeer een voortzetting van een oude traditie, terwijl de moderne, industriële bewerking op basis van verhitting en druk van goedkopere levertraan dit niet is. Fermentatie is de oudste manier om voedsel langer houdbaar te maken. Bijkomend voordeel is dat de probiotische bacteriën en enzymen (in de gefermenteerde levertraan) die verantwoordelijk zijn voor het fermentatieproces van nature in je darmflora en spijsverteringsstelsel voorkomen.

levertraan

Hoe smaakt gefermenteerde levertraan?

Laten we eerlijk zijn: levertraan heeft nooit goed gesmaakt, dit geldt natuurlijk ook voor geferementeerde levertraan. Om die reden bestaat het assortiment van Green Pasture uit levertraan met diverse natuurlijke smaken, zoals bijvoorbeeld kaneel, pepermunt of sinaasappel. Op deze manier vermengen de producten van Green Pasture een oude traditie met een nieuwe smaakbeleving, zodat de inname van gefermenteerde levertraan geen ‘straf’ meer hoeft te zijn. Naast de vloeibare vorm is Blue Ice FCLO ook verkrijgbaar in capsules.

Gefermenteerde levertraan kopen

Gefermenteerde levertraan kunt u het beste bestellen bij een gespecialiseerde winkel, zodat u zeker weer dat u ook echt gefermenteerde levertraan krijgt, en geen synthetische. Hierboven kunt u enkele van de populairste gefermenteerde levertraan capsules zien, maar voor het volledige aanbod kijkt u op de levertraan pagina met alle gefermenteerde levertraan producten.