Eetbare kwallen bevatten een grote hoeveelheid collageen in hun mesoglea, een gelatineuze laag tussen de interne en externe lagen van hun lichaamsstructuur. De aminozuren in collageen ondersteunen menselijke hersencellen en beschermen tegen veroudering door licht en huidbeschadiging door overmatig ultraviolet zonlicht. Er is ook onderzocht dat ze het aangeboren immuunsysteem ondersteunen door de cytokineproductie en fagocytose-activiteit van macrofagen te bevorderen.
Kwallencollageen is het enige collageen dat alle twintig essentiële en ‘niet-essentiële’ aminozuren bevat. Hierdoor is het een complete eiwitbron. Aminozuren reguleren bijna elke biochemische reactie in het lichaam.
Een van de meest fascinerende voordelen van het consumeren van kwallencollageen zijn de effecten op de hersenen. Neurotransmitters, de chemische boodschappers die onze hersenen gebruiken, bestaan uit aminozuren. Grotere neurotransmitters zijn meerdere aan elkaar gebonden aminozuren die neuropeptiden vormen, zoals endorfines, die onze stemming verbeteren.
Het bevat ook mineralen die de algehele hersenfunctie ondersteunen, waaronder kalium, natrium, fosfor, chloride, koper, calcium, magnesium, mangaan, zink, ijzer, zwavel en silicium. Het bevat calciumbindende eiwitten die neuronale schade en cognitieve achteruitgang kunnen helpen voorkomen.
De aminozuren die het meest voorkomen in Jellyfish Jolt zijn glutaminezuur, serine en tryptofaan. Deze drie spelen een cruciale rol bij het reguleren van de darm-hersen-immuun-as en zijn bouwstenen voor serotonine, de darmbarrière en het enterische en centrale zenuwstelsel.
De voordelen van kwallencollageen zijn enorm. "Kwallencollageen wordt ook wel collageentype 0 genoemd vanwege de gelijkenis met meerdere collageentypen…" (Ahmed, et al. 2021). Het houdt tot 200% meer water vast dan andere collagenen op de markt. Jellyfish Jolt is echt een klasse apart.